Wie is Juul?

“Ik zie geen cliënt met allerlei beperkingen, maar een mens die respect verdient, met mogelijkheden en talenten”. Juul Hogeling is vormgever van Juuls Atelier en zeer betrokken bij de doelgroep. Zij heeft veel ervaring, o.a. als coördinator en oprichter van KUNSTportaal in Arnhem, een dagbestedingproject met diverse ateliers in opdracht van de RIBW. Zij is uitgebreid opgeleid en heeft o.a. de opleiding voor Creatieve Therapie aan de Kopse Hof in Nijmegen en de Hoge School voor Beeldende Kunsten in Arnhem afgerond. Daarnaast heeft zij zich geschoold in de Psychopathologie ( RIBW) en Niet Aangeboren Hersenletsel ( Professionals in NAH).

Juul als kunstenaar

De schilderijen van Juul hogeling – Espressione Julia zijn zeer herkenbaar, een expressieve manier van schilderen,een dynamische, asymmetrische compositie en een trefzeker kleurgebruik.

“Ik schilder vanuit mijn emotie, ik begin heel intuїtief en daar schilder ik dan weer overheen. De afbeelding moet niet meteen te overzien zijn. Mooie stukken laat ik zo, andere gedeeltes bewerk ik net zolang tot ik er tevreden over ben. Zo blijft het schilderen spannend ( het beeld kan steeds veranderen) en het resultaat wordt spannend ( laag over laag)”.

Er is sprake van een geleidelijke ontwikkeling. De kleuren worden de laatste jaren feller. Ging ze voorheen uit van haar modelstudies, tegenwoordig gebruikt ze sportfoto’s uit kranten en reisfoto’s die ze zelf maakt op haar vele reizen. In 2009 toont zij in een aantal portretten de emoties die achter elk gezicht schuilt uit welke cultuur dan ook. De felgekleurde stofjes die zij in de achtergrond gebruikt geven daarbij een ‘vervreemdend’ effect.

Haar ruimtelijke werken en sculpturen lijken vaak niet in evenwicht. Toch hanteert ze klassieke maatverhoudingen zoals de ‘gulden snede’.
Er staat ons nog veel te wachten.

Loes Rotshuizen, kunsthistoricus

image Juul

Voorbeelden van Juuls werk

Op mijn vele reizen fotografeer ik  mensen die ik ontmoet op straat. Zo heb ik een oude Cubaanse man gefotografeerd die ik wilde schilderen. Toen ik hem geschilderd had met zijn droevige blik waarin de armoede en troosteloosheid van zijn bestaan nog nadrukkelijker voelbaar werd bedacht ik om er een vrolijk rood gekleurd doek achter te plaatsen. Door deze toevoeging klaarde de man helemaal op! Ook werkt het vervreemdend. Een nieuw concept was geboren… Vervolgens ben ik  een serie gaan maken met dit concept. Elk portret geef ik een eigen gezicht en achtergrond.

Waar en in welke omstandigheden je geboren wordt en opgroeit  bepaalt voor het grootste deel je leven en daar kun je niet altijd wat aan doen. Niemand kiest voor armoede, ellende of oorlog. Daarom heb ik er plezier in om van een arm meisje een prinsesje te maken en een arme Cubaanse man op te vrolijken met een rode achtergrond.

Thema van de schilderijen wordt meer en meer de natuur en de bedreiging ervan.

Geïnspireerd als ambassadeur biodiversiteit maar ook door reiservaringen in o.a. Costa Rica , Botswana  Kenia, Brazilië en vele andere verre landen. Bijvoorbeeld het schilderij waar kinderen toekijken vanuit de stad, achter een hek hoe het paradijs langzaamaan verwoest wordt. Of de ‘roze’ mannetjes in een ander schilderij, symbolisch voor de beleidsmakers van nu, in pak met stropdas, druk bellend. Zij hebben letterlijk geen oog voor hun prachtige omgeving en lijken nauwelijks geïnteresseerd…

Het recente werk is het mangrove bos, vanuit herinnering : sfeer, mystiek, ongerept en donker.
Mijn schilderijen vernieuwen zich steeds.
Ik  schilder vanuit een betrokkenheid met de omgeving en actualiteit.
Nu vooral hoe mensen zich verhouden tot de natuur.

© Copyright - Juuls Atelier & Propaganda Media 2020